There was an error in this gadget

Friday, 18 March 2011

Student

STUDENT..pelajar...penuntut...
Zaman ni korang rasa seronok tak???bagi aku memacam dah aku harungi..bertukar-tukar tempat aku belajar..dengan bermacam-macam jenis kawan aku dah jumpa...MUSUH tu..emmm..tipula aku kata tak ada kan kan...
Mula-mula aku tadika kat JB ..tadika kemas blok imigresen..ye la ayah aku kan imigresen..so sekolah pun dalam kuaters le...pastu mak ayah aku kena tukar keje kat kelantan...rantau panjang...alaaa dekat2 dengan pengkalan kubor..yang ada patung buddha baring..besooooo tau patung tu...aku kena campak kat kampung aku wat sementara waktu..agak2 sethn gak la aku duk dengan atok nenek aku...ye la mak ayah aku masa tu tak ada la banyak pulus..jadi pindah jauh banyak guna duit..diaorang stabilkan kewangan dgn tempat tinggal dulu seblum bawak aku dgn adik aku ke 2...masa tu 2 beradik dah..
so aku sekolah plak kat kampung serom 3...kat muar ..dekat2 dgn bukit gambir..issshh masa duk dgn atok aku tu pun aku merasa susah jugak..g sekolah mak teh aku yang hantar..naik basikal..aku 2 beradik bonceng kat belakang,mak teh aku kayuh..huhuhu sedes siot masa tu..nak rasa mewah cikit..masa arwah atok aku ada..dia keje dribar bas..kalau cuti...ada la gak merasa naik vroomm vrooomm...(motor bukan kete tau)
SAmpai la aku abis darjah 1,masa sekolah kat serom 3 ni benda yang aku tak leh lupa..cikgu aku meningal 1 family tau..betul2 kat simpang 4 depan sekolah aku..kena langar treller...tu la orang kata tak kira kat  mana kita berada kalau dah ajal,mana2 pun kita tetap akan pergi...
Agak-agak maka ayah aku dah stabil..aku di pindahkan plak ke kelantan...lama gak la aku belajar kat sana ..kat sekolah keb rantau panjang..dari aku darjah 2 sampai la aku darjah 6...giler arr..baru lapor diri dan kene ejek dengan budak kelantan...mau tak nya nama aku intan..di sebut ikut dialek sana hitan(kalau sebut tul2 hitam bunyinya)..huhuhu sedes giler tau la aku ni memang hitam pun...huhuhu
Bila dah lama aku ada la kenalan..hazwani,shalin(dia ni kacok thailand tau)..memang aku tak lupa la ..diaorang siap ajar aku bahasa thai tau...dulu la..sekarang otak dah berkarat susah sikit nak ingat..huhuhu...
Masa aku darjah 6,family aku ni kena pindah plak balik kampung kat muar..(i love it)..mana tak nya ...bumi kelahiran...kira cam family aku ni nomad la plak berpindah je..huhuhu..tapi best gak len negeri len adat lain bahasa lain budaya....seronok dapat join..kan 1 malaysia...Kata muar aku kekal la sekolah sampai tingkatan 5...aku amik sains hayat tau...tapi ada akuan..aku pun tak tahu cam mana doktor leh jadi ahli niaga..huhuhu...back up tuk budak para medik bukak klinik sendiri kot...huhuhauha...aku kaya...
Abis je SPM,result aku cukup 'eat' je...jadi aku masuk la mana2 intitusi yang sudi terima aku..aku masuk sekolah lelaki oooo...betul,betul,betul...sekolah laki..high school muar..bukan high school muzical...huahuahua....aku amik form 6 kat sana..cozzz sains hayat gak...sebelum aku kena pancung masa STPM aku lari ke kolej jururawat..huhuhu..aku tak confident tuk STPM..alhamdulilah aku dapat tawaran jururawat..jadi dari muar aku ke sungai petani..WOW!! lagi jauh tu..selama 3thn macam2 pengalaman..hidup sebagai sebatang kara...sedara mara memang tak ada la..paling dekat pun kat KL...
Tapi alhamdulilah aku berjaya mengharunginya....itu la tempat belajar yang aku dapat terombosi...
Buat kekawan usaha la,doa..selagi ada peluang belajar ..belajar..belajar ni tak kan ada had masa dan usia...percaya la setiap hari kita memang akan belajar benda baru...

P/S:doakan aku ye..kalau berkesempatan aku nak sambung degree nursing..cayok-cayok!!

Thursday, 17 March 2011

KERJAYA....

aKu dah citer pasal diri sendiri,tempat keje dengan kampung..apa lagi ek nak citer..haaa yang pasal sejarah muo tu..nanti aku akan bikin PART 2..so rerajin la korang lawat blog aku..huahuahau...
Korang ada cita-cita..Omputih kata ambition...hehehe..mesti korang ada kan kan kan....Aku dulu cita-cita nak jadi cikgu..huhuhu tapi betul la bidalan menyatakan mana tumpahnya kuah kari kalau bukan ke nasi kandar...hehehe....bukan pasal makanan ye aku nak citer ni pasal kerjaya aku..hehehe..mak aku seorang nurse..bahasa omputihnya..org kampung aku kata misi..hehhehe..aku pun ikut jejak mak aku...amin bersyukur aku...korang rasa keje misi ni penat tak??korang rasa seronok tak??mesti korang dah terbayang sama cam citer ER,Grey anatomy,kalau citer kat malaysia ni..haaa cinta medik...
Wa cakap lu...semua itu lakonan je...(cer citer..cer citer..) Meh nak cite cam mana tugas misi...tengok uniform nampak kemas,terampil,cantik je kan...tugas berat dan kotor la kalau orang tengok..isshh bukan kotor yang dosa tau...ni kotor yang mulia.....ye la ..tugas misi ni bergelumang dgn darah,air kencing..najis...Nanti dah cerita jangan plak korang terus tak nak jadi nurse..jadi la nurse,nurse ni keje mulia tau..tapi kena ikhlas la...ni promote kerjaya nurse...bukan apa...malaysia ni kekurangan nurse sangat kalau korang nak tahu..kat wad aku..memang dahsyat giler..kekadang berjaga-jaga (back up staff kalau tak cukup)..kekadang tak tido malam(of coz la shif malam..huahuahua)...
ok la aku nak cerita tugas misi banyak sangat..nanti korang pening..aku kenalkan cikit-cikit je dulu...mula-mula pasal shif..kitaorang ni ada 3 shif..kalau shif pagi dari 7 pagi-2pm,kalau shif petang 2pm-9pm..dan shif mlm 9pm-7am...tak sama dgn shif orang keje kilang tau....kalau kena kilang sampai masa terus punch kad balik...ini bukan nak kutuk org keje kilang tau...diaorang pun keje halal gak...
Kalau jadi nurse ni kita kena banyak sacrifice masa cikit...hospital umpama umah ke dua tau...kalau kena tak banyak balik le awal..kalau pesakit yang kita jaga tu meninggal..it`s mean balik lewat la..sebab korang kena handle kematian tu ...kena wat laporan kematian..sampai la mortuary amik jenazah...
Tipu la korang tak penah g hospital..mesti korang tertanya kan baju misi ada berbeza kolor...ok..kalau korang nampak baju biru gelap..itu penyelia jururawat...besar pangkat tuuu...kalau biru cair..ketua jururawat...kalau yang selalu korang nampak yang ada list kat atas tudung..list  tu macam line la...tu jururawat terlatih...kalau korang nampak list dia warna purple itu jururawat masyarakat...yang membezakan jururawat terlatih dan masyarakat ni kemahiran dan gred..kalau masyarakat ni gred rendah cikit tapi kemahiran diaorang lebih kepada klinik ibu dan anak...diaorang ni cekap di desa..dan jururawat terlatih cekap di hospital....haaa korang mesti nak tahu kan ..yang awek muda-muda...yang ada pangkat kat bahu tu....geng ramai-ramai..yang tu student...


P/S:pangkat sudent len capture plak....huhuhuhuh


my Vilage..yuuhooo

Kampung ku...(part 1)
Sekarang AKU NAK citer pasal kampung plak..korang semua mesti ada kampung kan..dok kat KL pun ada kampung..kampung pandan..kire kampung jugak laa tu..huhuhu..
KOrang tahu sejarah kAmpung korang???
Aku ni Bab sejarah eeemm..ada masaelah cikit..huhuh..alaa korang faham2 je la...cikgu ngajor..aku wat benda lain...HAAA!!! jangan kata aku tido plak dalam kelas..aku baik cikit la..aku tak tido tau..tapi aku wat projek baik punye....tengok tu mesti korang nak kata aku berborak kan kan kan..buzz~~wrong answer ...aku baca buku len...bukan komik tau,bukan novel jugak..aku bukak buku teks la..huahuahau...
Cikgu ajar sejarah..aku bukak buku kimia...huhuahuahua...buat cikgu2 aku kat sekolah tu..aku minta maaf sesangat lee...bukan niatku melukaimu...
ok..ok...lain la plak perginya...
kampung aku kat bandar maharani...alaaa kalau dalam map tu MUAR..ye la tu...sapa penah pergi??angkat tangan cepat...eemm..nape tetiba ada bau plak..hehehe..ada orang tak mandi ek...
MUAr...
banyak wooo..citer pasal muar..orang kata la..
"Di sini bermula dan berakhirnya Kesultanan Melayu Melaka"
Wow!!..marvelous kampung aku ni...Nama Muar dikatakan ringkasan bagi MUARA di dalam bahasa Melayu Sunda yang bermaksud "kuala sungai yang membuka atau meneluk luas" memang kalau korang pergi kat tanjung emas tu..memang sama la apa yang di maksudkan...tak caya datang le muar...naik bus KKKL..baru rm15.20 je..aku ari-ari naik bus gagap ni..kalau balik kampung..nape bus gagap..isshh bukan dia bus henti2..cer sebut cer sebut nama bus tu..haaa gagapkan bunyinye..tu la aku cakap tak caye..
Ikut perjalanan kalau naik bus cuma 2 jam setengah sampai la...kalau naik kete drive ikut undang2 110km/jm ada la dekat 2 jam..kalau korang hebat..bawa lebih dari had laju..confirm..confirm..confirm sesangat la..korang sampai batu 2..
Jadi disini aku nak beringat pada kamu semua...berhati-hati la di jalan raya,bukan jalan raya je...jalan lebuhraya..jalan motor..jalan kaki pun kena berhati-hati..ingat la orang tersayang...
Bando maharani ni gak..weiii banyak sejarah...antaranya..sultan alaudin riwayat 1 mangkat,tengku ali dgn daeng ibrahim bergaduh,tuu citer farid kamil berlakon tu..alaa lembing awang pulang ke dayang..kat muar tu...ada masa aku akan story kat korang citer2 sejarah dulu kala..best tau...
haaa...ini la gambo peta..tu ada anak panah tunjuk muo...kecik je kan....but so menenangkan gua cakap lu....too be continue...citer sejarah tak leh pepanjang..nanti ada kang yang tido...huhuhu


Routine Harian
Keje...keje..keje....

Itu la routine aku ...nak tahu aku keje kat mana...
Agak-agak korang laa...kat mana korang nampak bangunan ni...yesszzarr ni la hospital jb...tempat aku keje...most disaster la jugak...but it`s was the best place untuk belajar tau..macam2 kes korang leh tengok..opsss korang jangan think kata aku ni doktor plak..aku ni kuli je...huhuhu..tak de la pandai sangat nak ada 'DR' depan nama aku tu..huhuhu..nanti cilap-cilap len orang tu sakit..lain aku bagi ubat..wahhahahah...
Kalau kat jb ni korang tak keje tul-tul...susah weii nak hidup..senang kata JB ni lebih kurang KL la..but kalau KL ada gak tempat hiburan...tempat buang duit pun banyak kan...tahu tak?? alaaa korang selalu g la tempat tu kalau nak 'tingkap membeli- belah'..hehehehe...kalau JB ni plak..hidup korang asyik ..keje je...simpan duit...balik kampung habiskan duit..hahahha...leh le kalau nak belanja adik-adik tu...senang kata "say it wat u want i`ll give it to you..."....hahhaha
Setiap kalai g tempat keje..kekadang seronok..kekadang ada gak malas..hahahha...macam -macam la aku jumpa..ada pecah kepala,putus kaki..putus tangan..terbakar..al maklum la wad aku ICU...intensive care unit...itu org kampung aku cakap la...WOW!!!macam bagus je kan nama keje ICU..but it`s more tough place utk keje tau..kena kuat minda dan fizikal ..mana tak nya asyik kena toce je...nanti aku citer lagi...

Aku ...

"eeemmm..hello..dan assalamualaikum..."
ok..sebelum kita citer pasal routine kehidupan aku..aku cerita le cikit pasal diri aku ni...aku ni anak jati johor...lahir kat hospital daerah muar oppss sudah tukar la...hospital pakar sultanah fatimah(HPSF)...fuhh upgrade terus hospital tempat tumpah aku melalak wat 1st time....huhuhu..
aku anak sulung dari 4 orang adik beradik...berat tanggungjawab aku..dah senget dah bahu ni...mak ayah aku plak memang anak jati muar...so kalau bab-bab sejarah muar tu ..leh la tanya-tanya kat diorang..kekdang tu best gak dengar citer orang tua tau...
Tanpa sejarah orang lama tiada la kita pada waktu ni...kekdang tu ada perkara kita leh wat ikhtibar...ok sambung balik...adik aku yang ke 2 dan keje..kat hospital besar JB..adik aku yang ke 3 plak masih belajor kat shah alam..apa nama tempat nya..haaa CP..stant for center point nama glamor la katakan...dia ada setahun lebih lagi tuk tamat kan pengajian...adik aku yang bong su plak belajor lagi kat sekolah menengah..satu-satunya anak tunggal lelaki dalam keluarga aku....